Víno a jídlo [ Víno ]
Víno a jídlo
Chuť vína vynikne, je-li dobře sladěna s chutí podávaného jídla. K tomu je zapotřebí dodržovat určité zásady tak, aby vznikla určitá harmonie jídla a vína.
Harmonie má být barevná - světlá jídla /rybí, drůbeží, telecí maso, světlé omáčky, čerstvé světlé sýry/ se doprovázejí bílými víny v individuálním výběru podle úpravy jídla a naopak tmavá masa a tmavé omáčky víny červenými.
Harmonie má být v aromatických látkách - k intenzívně aromatickému jídlu nemůžeme dát zcela neutrální víno, které by se vedle takového jídla ztratilo. Ale nesmí se aróma jídla a vína svou výrazností příliš tříštit, obojí má plynout v souznění. Harmonie se má dosáhnout v chuti tak, aby se jídlo a víno vzájemně doplňovaly.
Zásada stupňovaného prožitku volbou pořadí- ani pokrmy a vína k nim podávaná by neměly následovat po sobě jak nás napadne. Jídla se seřazují od lehkých předkrmů přes polévky k lehkým masům a pak následují těžší úpravy jídel, sýry a dezert.
Právě tak musí být seřazena i vína - bílá, růžová, červená podle barvy. Mladá, nezralá, s lahvovou zralostí, archivní - podle stáří.
Suchá, polosladká a sladká podle zbytkového cukru. Nižší jakosti, střední a nakonec význačné jakosti
Ještě jednou některé nejdůležitější zásady stručně a přehledně:
k bílým masům - bílá vína
k pokrmům chuťově výrazným, kořeněným a tučným - extraktivní bílá a červená vína
k tmavým masům - červená vína
k moučníkům - sladká, dezertní a šumivá vína
- víno nikdy nepijeme na lačný žaludek -
L. Semerád